Baby Premium

livraison gratuite partout au Maroc à partir de 800 Dh

livraison gratuite partout au Maroc à partir de 800 Dh

Problemet e zakonshme menstruale dhe si t’i menaxhoni ato

Problemet e zakonshme menstruale dhe si t’i menaxhoni ato

Periudhat jo gjithmonë shkaktojnë probleme. Por nëse ato janë vazhdimisht shumë të rënda ose të dhimbshme, ose nëse rregullisht shkaktojnë ndryshime të rënda të humorit, mund të prishë ndjeshëm jetën e një personi. Periudhat e parregullta ose të mungesës gjithashtu mund të shkaktojnë vështirësi të mbeten shtatzënë.

Problemet menstruale, të tilla si periudha të dhimbshme, të rënda ose të parregullta dhe sindromi premenstrual (PMS) janë të zakonshme – por teknikat efektive të trajtimit dhe menaxhimit mund të zvogëlojnë simptomat dhe të përmirësojnë cilësinë e jetës.

Ky artikull eksploron disa nga problemet më të zakonshme menstruale, përfshirë shkaqet dhe trajtimet e tyre.

Cilat janë problemet më të zakonshme menstruale?

Disa nga problemet më të zakonshme menstruale janë:

 • Periudha të dhimbshme (dismenorrea)
 • Periudhat e rënda (menorragjia)
 • Periudha të parregullta (oligomenorrea)
 • Periudhat në mungesë (amenorre)

Kjo njihet si acarim i simptomës premenstruale.

Periudha të dhimbshme

Shumë njerëz me periudha përjetojnë një farë ngërimi menstrual, ose dismenorrea. Kërcitjet e buta për të moderuar që rezultojnë direkt nga menstruacioni zakonisht nuk janë shkak për shqetësim, por ato ende mund të jenë harmoniqhealth.com përçarëse. Kërcitjet e rënda mund të jenë keqësuese.

ilaçet e dhimbjes mbi-counter (OTC) dhe teknikat e menaxhimit të shtëpisë shpesh mund të lehtësojnë simptomat, por dismenorrea e rëndë mund të mos i përgjigjet këtyre qasjeve. Nëse dhimbja është "parësore", është një rezultat i drejtpërdrejtë i menstruacioneve. Dismenorrea "sekondare" rezulton nga një gjendje tjetër shëndetësore ose shkaku.

Disa faktorë që lidhen me dismenorre parësore përfshijnë:

 • Pirja e duhanit
 • Një indeks më i lartë i masës trupore, i njohur gjithashtu si BMI
 • Përpjekjet për të humbur peshë
 • Depresioni ose ankthi
 • Periudha të rënda
 • Një histori familjare e periudhave të dhimbshme

Disa shkaqe të Dismenorre sekondare përfshijnë:

 • Pajisjet intrauterine (IUDS)
 • Skajet e legenit nga infeksionet seksualisht të transmetueshme
 • Fibroids e mitrës
 • Cysts Ovarian
 • Mësoni më shumë rreth dhimbjes së periudhës këtu.

  Periudha të rënda

  Termi mjekësor për këtë është menorragji, dhe përfshin një rrjedhë të gjakut të periudhës që zgjat më shumë se 8 ditë. Ose, ajo përfshin një rrjedhë që kërkon një jastëk të ri ose tampon çdo 1-2 orë ose më shpesh.

  Periudhat e rënda të rastit zakonisht nuk janë një shenjë e një çështje themelore shëndetësore, por periudhat e vazhdueshme të rënda mund të jenë. Disa kushte dhe rrethana që mund të shkaktojnë periudha të rënda përfshijnë:

 • Obezitetin, pasi qelizat e yndyrës bëjnë një formë të estrogjenit që mund të ndikojë në periudhat
 • Polipet e mitrës dhe fibroids
 • Sëmundja inflamatore e legenit
 • çrregullime të gjakderdhjes, siç është sëmundja von Willebrand
 • Sëmundja e veshkave ose mëlçisë

Mund të shkaktojë edhe periudha të rënda si një efekt anësor.

Gjakderdhja e rëndë gjatë periudhave mund të rezultojë në anemi, e cila zhvillohet kur trupi nuk ka hekur të mjaftueshëm.

Mësoni më shumë rreth gjakderdhjes së rëndë menstruale, përfshirë simptomat dhe opsionet e trajtimit.

periudha munguese ose të parregullta

Në përgjithësi, një periudhë e parregullt përfshin një cikël menstrual që zgjat më shumë se 35 ditë. Një periudhë e munguar përfshin të mos kesh një periudhë për 3 muaj me radhë.

Një parregullsi herë pas here është e zakonshme, veçanërisht gjatë pubertetit, pas lindjes së fëmijëve, gjatë ushqyerjes me gji, dhe gjatë perimenopauzës. Faktorët e tjerë që mund të shkaktojnë parregullsi përfshijnë:

 • Kontrolli hormonal i lindjes
 • Ilaçet e tjera, siç janë disa ilaçe për ankth ose epilepsi
 • Trajnim i qëndrueshmërisë
 • Humbje
 • çrregullime të ngrënies, të tilla si anoreksia
 • Diabeti i pakontrolluar
 • Sindromi i vezores polikistike
 • Sëmundja inflamatore e legenit
 • Nivele të larta të prolaktinës së hormonit, i cili quhet hiperprolactinemi
 • Insuficienca parësore e vezoreve
 • PMS

  Rreth 90% e njerëzve që menstruajeni raportojnë PMS. Ky është një kombinim i simptomave fizike dhe emocionale që ndodhin para një periudhe. Zakonisht, ata largohen shpejt pasi të fillojë një periudhë.

  Simptomat e PMS janë të larmishme dhe mund të përfshijnë:

 • gjoksin e fryrë ose të lënduar
 • bloating ose gaz
 • diarre ose kapsllëk Shkaku i saktë i PMS është i panjohur, por mund të rezultojë nga luhatjet e hormoneve. Nivelet e estrogjenit dhe progesteronit të një personi bien ndjeshëm pas ovulacionit nëse nuk janë shtatzënë. Ulja e estrogjenit mund të ndikojë në nivelin e serotoninës, duke çuar në humor, oreks dhe ndryshime të gjumit.

  Faktorët që shoqërohen me PMS përfshijnë:

 • Stresin
 • Pirja e duhanit
 • Një histori personale ose familjare e depresionit
 • Depresioni i mëparshëm pas lindjes

Nëse gjendja shpirtërore ndryshon para një periudhe është dramatike, kjo mund të burojë nga PMDD sesa PMS.

Mësoni më shumë rreth PMDD këtu.

Kur të flasë me një mjek

Nëse një person ka përjetuar ndonjë nga sa vijon, ata duhet të flasin me një mjek:

 • Periudhat që bëhen të parregullta ose mungojnë kur ato zakonisht janë të rregullta
 • Tre periudha të humbura me radhë që nuk kanë rezultuar nga shtatzënia ose ushqyerja me gji
 • Periudhat që ndodhin më shpesh se çdo 24 ditë ose më rrallë se çdo 38 ditë
 • Dhimbja që nuk i përgjigjet ilaçeve të dhimbjes OTC dhe ndërhyn në jetën e përditshme
 • gjakderdhje që zgjat më shumë se 8 ditë
 • gjakderdhje përmes një ose më shumë tamponave ose pads çdo 1-2 orë
 • mpiksje gjaku më të mëdha se një e katërta
 • gjakderdhje e rëndë, si dhe ndjehen të dobët, të lodhur ose marramendës
 • depresion, ankth, ose sulmet e panikut që duken të lidhura me ciklin menstrual

Kjo mund të jetë një shenjë e një gjendje themelore.

Trajtimi dhe administrimi i problemeve menstruale

Ekzistojnë një numër trajtimesh për problemet me periudhat. Në varësi të çështjes, trajtimi mund të përfshijë:

 • ilaçe anti-inflamatore josteroidale, të tilla si ibuprofen (Advil, Motrin), për të zvogëluar dhimbjen
 • kontraceptivët oralë, të cilat mund të rregullojnë Nivelet e hormonit për të zvogëluar gjakderdhjen e rëndë ose parregullsinë
 • Një IUD hormonal ose implant
 • Progestin ciklik
 • Acidi Tranexamic, i cili është një ilaç që zvogëlon gjakderdhjen

Nëse një mjek konstaton se një gjendje tjetër shëndetësore, të tilla si fibroids, cistat ose endometrioza, ka të ngjarë të shkaktojë probleme menstruale, ata do të rekomandojnë trajtim, të cilat mund të përfshijnë marrjen e ilaçeve ose të kesh një procedurë kirurgjikale.

Kur parregullsia e periudhës ose mungesa buron nga humbja e peshës ose nga një çrregullim i ngrënies, njerëzit kërkojnë mbështetje të shëndetit mendor dhe fizik. Kjo mund të përfshijë terapinë e bisedave, grupet mbështetëse dhe të flasim me një dietolog për të kuptuar nevojat ushqyese të trupit.

Në shtëpi, njerëzit mund të ndërmarrin disa hapa për të lehtësuar ose parandaluar simptomat e problemeve të periudhës. Këto përfshijnë:

 • Ndalimi i pirjes së duhanit
 • Përdorimi i pads ngrohjes, shishet me ujë të nxehtë ose banjot e ngrohta për të lehtësuar dhimbjen
 • Duke provuar forma të buta të ushtrimit, të tilla si ecje, tai chi, ose yin yoga
 • Menaxhimi i stresit dhe bërja e kohës për relaksim
 • Duke përdorur një stimulim të lëvizshëm të nervit elektrik transkutan, ose dhjetëra, makinë për lehtësimin e dhimbjes së përkohshme
 • Shmangia e kafeinës, alkoolit dhe sheqerit të rafinuar në 2 javë para një periudhe
 • duke marrë gjumë të mjaftueshëm çdo natë

Periudhat

e rregullta mund të nënkuptojnë që sistemi riprodhues po funksionon ashtu siç duhet. Nëse menstruacioni vjen me dhimbje të forta, gjakderdhje të rëndë ose ndryshime të humorit, një profesionist i kujdesit shëndetësor duhet të hetojë shkaqet e mundshme dhe të sigurojë trajtime. Edhe kur këto simptoma janë të buta ose të moderuara, ka mënyra për t’i menaxhuar ato dhe për të zvogëluar ndikimin e tyre.

 • Shëndeti/Gjinekologjia e Grave

Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

0
  0
  Votre panier
  Votre panier est vide